
March 19, 2024 

ABMC Conditions of Play 

 

Code of Conduct (Rule 1):  All members must follow the directives established 

by CNRSW for the Admiral Baker Golf Course, i.e. 8:00 AM observance of 

colors; adherence to appropriate dress code; and respectful behavior between 

Admiral Baker Golf Course staff and fellow competitors.  

Bunker Rakes:   All members are asked to place bunker rakes outside bunkers and 

parallel to the fairway. 

No Play Zones (Rule 2.4):  Relief must be taken from the following areas: 

Flower bed on South Course, #3 Hole; 

Sod farm on North Course between Holes #2 and #17; 

Environmentally protected areas on the North Course between Holes #6 and 

#7 and Holes #13 and #14. 

Staked trees and white circled areas in the "General Area" of the 

course.   

Power Lines (Rule 11):  A ball deflected by striking a power line or tower 

anywhere on either Course must be played as it lies. 

GPS Systems (Rule 4):  Devices which measure distance and direction only are 

allowed to be used during ABMC tournaments. 

Winter Rules:  Relief will be determined and announced by the tournament 

chairman prior to start of play.   

Abnormal Course Conditions (Rule 16):  Immovable obstructions, i.e., electrical 

or water structures, concrete structures, aeration holes, utility roads, fixed sprinkler 

heads, are considered abnormal course conditions and free relief is allowed.  

 

 

 

 



 

 

ABMC MODEL LOCAL RULES: 

A-6:  Penalty Areas (Rules 17 through 19):   In order to speed up play, if a ball is 

hit into the ice plant on the right side of the cart path on Hole #18, relief may be 

treated as if the ball went into a red-staked area.  Relief of two club lengths from 

where the ball entered the area, and no closer to the flagstick, may be taken.  A 

one-stroke penalty is incurred.    

E-5:  Alternative to stroke and distance for a lost or out of bounds ball:  If a 

member knows, or is virtually certain, that his ball is lost or out of bounds, he may 

drop a ball two club-lengths into the fairway from where the ball crossed the out of 

bounds area (reference point) and play it from that relief area.  Two stroke penalty. 

F-5.1:  Relief from line of play interference by an immovable obstruction 

(Greenside Sprinkler Heads  (Rule 16):  A member may take relief without 

penalty from a greenside sprinkler head if the sprinkler head is within two club 

lengths from the green and the member's ball is within two club lengths of the 

sprinkler head. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 



 

 


